Tweede editie Tour de Groen groot succes

03-03-2014

AOC-leerlingen op bezoek bij zes bedrijven uit de groene sector

Afgelopen vrijdag mochten 160 tweedejaarsleerlingen van AOC Oost uit Twello een kijkje nemen achter de schermen bij zes tuinbouwbedrijven uit de gemeente Voorst en omstreken. Het doel van deze tour is om de leerlingen enthousiast te maken voor de groene sector. Een sector waarin Nederland wereldwijd sterk is en die jongeren perspectief en werkgarantie biedt. De tweede editie van Tour de Groen was voor alle partijen een groot succes.

Tour de Groen 2014 groepsfoto

Kennismaken
De leerlingen hebben vrijdag kunnen proeven aan alle mogelijkheden binnen de groene sector. Ze gingen op bezoek bij een veredelaar, een kwekers, een retailer en een decoratieverhuurbedrijf. En bij alle bedrijven moesten ze zelf aan de slag om te ervaren hoe leuk en veelzijdig de tuinbouw eigenlijk is. Door de tour sectorbreed (boom en plant) en ketenbreed (van zaad tot plant en van plant tot klant) op te zetten, kregen de leerlingen een compleet beeld van de tuinbouwsector.

Violen verkopen
Bij kwekerij Meermuiden gaf Jeroen Esselink de leerlingen de opdracht een tray in te pakken met violen. Ze moesten de tray zo inpakken, dat de violen verkocht zouden worden. Het opvallende was dat veel leerlingen plantjes uitzochten waarvan de bloemen nog in de knop zaten. Gelukkig had ook een aantal leerlingen door dat alleen plantjes met bloemen verkopen. Collega Wouter ten Dam nam de leerlingen mee naar de oppotmachine. Een paar enthousiastelingen mocht aan de vertraagde lopende band een aantal plantjes oppotten. Achteraf hoorden ze dat de band normaal gesproken drie keer zo snel ging.

Tuin inrichten
Tijdens de rondleiding bij Tuinland kwamen de leerlingen de primula weer tegen. Bij Schoneveld was het nog een zaadje en in de winkel stond een volgroeid plantje. In een winkel waar zoveel te zien is, was het voor Else Peelen en Henk Ganzevles van Tuinland soms moeilijk de aandacht van de leerlingen vast te houden. Daar was rekening mee gehouden, want buiten stond ze een uitdaging te wachten. Er moest een tuin van drie bij drie meter ingericht worden. De leerlingen werden opgedeeld in twee teams en gingen op zoek naar o.a. een dwergrododendron, een pieris japonica, blauw gras en tuinturf. De volle karren werden vervolgens bij de kassa door één van de leerlingen gescand.

Stuifmeel en stamper
Het verhaal van Simon de Boer en Edwin Klompenhouwer bij Schoneveld sprak behoorlijk tot de verbeelding. De leerlingen kregen uitleg over de cyclus van zaad tot plant en het veredelen van planten. Hoe kruis je een rode en witte cyclaam, zodat je een roze krijgt? Vooral tijdens het verhaal over het geslacht van de plantjes en het verzamelen van het stuifmeel werd er veel gelachen. Met bezoekersjasjes aan en ontsmette handen mochten ze ook nog een kijkje nemen in de kas. De vele kleurrijke primula's maakten indruk en werden door veel leerlingen even op de foto gezet.

Sfeer proeven
Door de uitleg van Raymond Haarman van boomkwekerij Haarman en Eelco Nijhof en Erik Mulder van boomkwekerij de Buurte weten de leerlingen nu hoe de kraamkamer van een boom eruit ziet. Bij Ten Kate hebben alle groepen zelf een arrangement gemaakt van de producten van alle bedrijven, die hebben meegewerkt aan de tour. Een houten bakje van Ripaplant gevuld met buxus, primula, viool, cyclaam en afgemaakt met mos. De arrangementen mochten aan het eind van de dag mee naar huis. Tijdens de tour kregen de leerlingen ongeveer een half uur de tijd om het bedrijf een beetje te leren kennen. Het ging om een tour, dus de afstand tussen de verschillende locaties werd per fiets afgelegd.

Kiezen voor groen
De organisatie van deze dag was in handen van zes vooruitstrevende bedrijven. De tour is een mooie manier om de jongeren en uiteindelijk de ouders een goed beeld te geven van de groene sector. Maar de tour is ook belangrijk voor de sector zelf. De tuinbouw is een innovatieve sector, maar ook in de toekomst moet er voldoende personeel zijn met de juiste kennis en vaardigheden. Door ze op tijd te laten ervaren wat de tuinbouw, zowel sector- als ketenbreed biedt, kunnen ze een afweging maken. En kiezen voor de groene sector betekent een keuze met perspectief op een baan en verdere ontwikkeling.

Toekomst
Uiteindelijk was het voor alle partijen een waardevolle dag, die bij Ten Kate werd afgesloten met een groepsfoto. De leerlingen kregen van de teamleider als tip mee om hun ervaringen thuis te bespreken. Eind dit jaar moet er een keuze gemaakt worden voor de vervolgopleiding. Ze zullen dus na moeten denken over de toekomst en daar draagt de Tour de Groen aan bij.