Persbericht: Verklaring roept aandacht FAO en WHO op voor groenten en fruit

25-09-2013

Wereldwijd is meer aandacht nodig voor het verbeteren van de productie en consumptie van groenten en fruit. Dit draagt bij aan preventie en beheersbaar maken van chronische ziekten en de wereldwijde voedselzekerheid. Ook hebben groenten en fruit een sleutelrol bij de biodiversiteit en de duurzaamheid van onze planeet. Dit staat in de ‘Verklaring van Boedapest’, gericht aan de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De verklaring is ondertekend door de 23 lidorganisaties van de AIAM5 en IFAVA. Zij verzorgen in respectievelijk Spaanstalige en westerse landen de nationale promotie van de consumptie van groenten en fruit. Ze pleiten voor een Wereld Fruit- en Groentendag, om bij consumenten meer bewustwording te kweken over het belang van afdoende groenten- en fruitconsumptie. Volgens de organisaties moet groenten- en fruitconsumptie wereldwijd onderdeel zijn van het volksgezondheidbeleid, onderwijs en van het landbouwbeleid.

Consumptie van minimaal 400 gram groenten en fruit per dag verlaagt de kans op kanker, zorgt voor fysieke fitheid en voor een gezond lichaamsgewicht. Ook stuit het hart- en vaatziekten. Voor de meest preventieve werking is 600 tot 800 gram per dag vereist. Veel van de lidorganisaties van AIAM5 en IFAVA kennen een ‘5aday-campaign’. Die van origine Amerikaanse campagne propageert dagelijks vijf porties groenten en fruit (minimaal 400 gram); de Nederlandse variant is de ‘2x2-campagne’ van het GroentenFruit Bureau van het Productschap Tuinbouw, een van de ondertekenaars.

De ‘Budapest Declaration’ is verder ondertekend door organisaties uit Argentinië, Oostenrijk, Bolivia, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Cuba, El Salvador, Spanje, de Verenigde Staten, Finland, Hongarije, Japan, Mexico, Nicaragua, Nieuw-Zeeland, Polen, Portugal, Uruguay en Venezuela.

Voor meer informatie neemt u contact op met Marja Slagmoolen, tel. 079 3470808 of e-mail m.slagmoolen@groentenfruitbureau.nl of u bezoekt de website www.groentenenfruit.nl.