Gekookte andijvie net iets geliefder dan rauwe

23-09-2013

De (stamppot) rauwe andijvie legt het qua populariteit af tegen de gekookte variant. Bijna 35% van de consumenten lust andijvie rauw, 40% kookt de bladgroente. Driekwart eet er aardappelen bij. Gehaktbal en spekjes zijn bij de andijviemaaltijd favoriete vleessoorten. Dit blijkt uit de Groenten- en Fruitmonitor van het Productschap Tuinbouw.

Bij de aankoop van andijvie laat de keuze tussen wel of niet voorgesneden een vrijwel ‘fifty-fifty’ verdeling zien. Kant en klaar of niet, 70% van de consumenten wast de andijvie voor verdere bereiding. De monitor - een dagelijkse peiling naar het eetgedrag van de vorige dag met een online panel van 50 consumenten – wijst uit dat jongeren relatief weinig andijvie op het menu zetten. De leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar eet er juist relatief veel van.

Nederlandse andijvie vindt ook aftrek in Duitsland. Dat land is de bestemming voor tweederde van de uitvoer van bijna 0,6 miljoen kilo in Nederland geproduceerde andijvie. Die productie gebeurt op een gestaag dalend aantal bedrijven. In 2012 teelden 145 bedrijven deze groente, tegen bijna 173 bedrijven in 2008. Na dat jaar daalde het areaal fors (van 288 ha naar 210 ha in 2009), om vervolgens weer toe te nemen naar 230 ha in 2012.

Ook de import en de totale export laten over de afgelopen jaren schommelingen zien. In de periode 2008 – 2011 liep de import op tot bijna 11,3 miljoen kilo in 2010, om in 2011 op 9,6 miljoen kilo uit te komen. Die invoer is afkomstig uit voornamelijk Spanje (in 2011 met een aandeel van 50%), Italië (2011: 25%) en België (2011: ruim 15%). De totale export (dus inclusief re-export) nam sinds 2008 toe van 3,7 miljoen kilo naar 6,1 miljoen kilo in 2010, om in 2011 uit te komen op 5,7 miljoen kilo. Bijna driekwart ervan is bestemd voor de Duitse markt, blijkt uit de sectorstatistiek van het PT.

De sectorstatistiek en resultaten van de Groenten- en Fruitmonitor staan op www.tuinbouw.nl. Op www.veggipedia.nl staat informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit. Voor meer informatie over de Groente- en Fruitmonitor neemt u contact op met Anne Marie Borgdorff, tel. 079 3470646 of e-mail a.borgdorff@tuinbouw.nl. Voor informatie over sectorstatistieken kunt u terecht bij Peter van der Salm, tel 079 3470662 of e-mail p.vandersalm@tuinbouw.nl.