Hygiënecodes en GLOBALG.A.P. IFA Plantaardige Productie

Hygiënecodes worden ook wel ‘gidsen voor de goede praktijk’ genoemd. Het zijn behulpzame naslagwerken waarin een ondernemer kort maar duidelijk kan lezen wat de basisvereisten zijn om zijn bedrijfsvoering aan de wetgeving te laten voldoen.

Een Hygiënecode is gebaseerd op een HACCP-analyse en is door de overheid erkend als een wettig systeem voor de waarborging van voedselveiligheid. Bedrijven kunnen dus werken volgens de Hygiënecode, of deze gebruiken als leidraad bij het opstellen van een eigen systeem.

Het certificatiesysteem GLOBALG.A.P. IFA versie 3 (plantaardige productie) is door de overheid ook goedgekeurd als gids voor goede praktijk. Zo’n goedgekeurde gids voorkomt dat elke teler apart een eigen hygiëneplan moet opstellen. Sinds maart 2011 is er een nieuwe versie van GLOBALG.A.P.: IFA versie 4. Inmiddels is GLOBALG.A.P. versie 4 goedgekeurd als gids voor goede praktijk.

U kunt de verschillende hygiënecodes hieronder downloaden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nicolette Quaedvlieg (quaedvlieg@groentenfruithuis.nl) bij het GroentenFruit Huis.